Răspunsul Primarului Boncidai Csaba – Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu

Casa Memorială „Iuliu Maniu” este un monument istoric aflat în satul Bădăcin, comuna Pericei – județul Sălaj. Din păcate, eforturile depuse până acum pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu au fost unilaterale, lucrările fiind plătite cu bani proveniți din donații. Nici administrația locală și nici cea centrală nu au contribuit financiar pentru a salva imobilul. Înainte de a fi un monument istoric care a adus și va aduce valoare comunității, Casa Memorială este mai întâi un simbol național. Un simbol pentru care au suferit și au murit sute de mii de oameni.

Vineri am primit un răspuns din partea domnului Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei. M-am gândit mult dacă merită să public sau nu scrisoarea domnului Boncidai. În cele din urmă am ales să o public. Ar fi nedrept ca opinia publică să citească numai punctele mele de vedere.

Mai jos vă prezint demersurile și situația Casei Memoriale Iuliu Maniu din satul Bădăcin, comuna Pericei, județul Sălaj.

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 în localitatea Bădăcin, comuna Pericei

Casa unuia dintre cei mai prestigioși politicieni pe care i-a avut țara noastră, a ajuns la mila publicului larg. O rușine.

Casa Memorială Iuliu Maniu a ajuns în această situație disperată datorită unei combinații periculoase de rea voință și incompetență (știu, linia dintre cele două este extrem de fină, de multe ori e greu să facem diferența dintre rea voință și incompetență atunci când privim actorii politici).

Toate problemele despre care veți citi mai jos au fost create de același sistem care astăzi se eschivează și se ascunde în spatele procedurilor birocratice. Dacă odioasa dictatură nu ar fi distrus în pușcăriile comuniste elitele românești și simbolurile democrației, testamentul marelui om politic Iuliu Maniu ar fi fost respectat și Casa Memorială nu ar fi ajuns niciodată în acest stadiu. Dacă administrația locală și centrală nu ar fi făcut tot posibilul pentru ca acest monument istoric să fie distrus, reabilitarea ar fi costat mai puțin.

După o viață de luptă în slujba neamului românesc, marele om politic Iuliu Maniu, făuritor al Unirii, merită un spaţiu muzeal la el acasă.

Să începem…

Demersul meu

În februarie 2015 contribuiam pentru prima dată la proiectul demarat de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator.

Am fost impresionat de situația în care se afla casa. La momentul respectiv Casa Memorială Iuliu Maniu se putea prăbuși în orice clipă. Pereții erau afectați de infiltraţii, iar acoperişul era în totalitate degradat. Mi-am adus imediat aminte de pozele cu casa mamei mele, demolată în urmă cu mulți ani de regimul comunist. Același regim comunist care începuse distrugerea lentă a acestui simbol imediat după condamnarea lui Iuliu Maniu. Dacă pentru casa mamei mele nu am putut face nimic, aici lucrurile stăteau altfel.

Contactat telefonic în martie de către reporteri, primarul Boncidai Csaba spunea că nu fondurile sunt problema. Dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.”

Revoltat de lipsa de implicare a administrației locale și centrale și pentru a fi sigur că nu trece nici măcar o zi fără ca Administrația Prezidențială și primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba, să se gândească la datoria pe care o au față de comunitate și față de istoria României, din data de 23.05 a.c. le trimit în fiecare zi o scrisoare.

Marți 21.06.2016 am trimis o scrisoare și Primului-Ministru Dacian Cioloș. Domnia sa a copilărit în Pericei și sunt convins că știe să aprecieze importanța Casei Memoriale Iuliu Maniu.

Iuliu Maniu a fost premier în perioada interbelică, în trei guverne, membru de onoare al Academiei Române din 1919, a avut un rol important în realizarea Marii Uniri și după cel de-al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste.

Problemele Casei Memoriale Iuliu Maniu pe scurt

Casa Memorială „Iuliu Maniu“ din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu.

Importanţa acestui monument este dată de valoarea sa memorială, familia Maniu fiind una cu mari tradiţii, înnobilată la anul 1699. Ioan Maniu era descendent din familia Simion Bărnuţiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, era fiica vicarului Silvaniei, Demetriu Coroianu, şi a îndeplinit funcţia de preşedinte al Reuniunii Femeilor Române Sălăjene timp de 16 ani. Personalitatea lui Iuliu Maniu a fost recunoscută, iar activitatea lui apreciată de înalţi demnitari din afara graniţelor României. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani. Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României. A luptat pentru drepturile românilor din Transilvania şi s-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După Al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste.

Casa Memorială “Iuliu Maniu” de la Bădăcin nu este funcțională în prezent, orice activitate fiind interzisă datorită faptului că prezintă pericol public. Clădirea s-a degradat continu și prezintă pericol de prăbușire parțială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat. Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză, procesul de deteriorare este extrem de avansat.

Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administratorul clădirii este direct interesată de conservarea monumentului, dar nu a are puterea financiară necesară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare. Costurile totale estimate de arhitecţi pentru finalizarea lucrărilor sunt de 346 000 euro.

Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, în anul 2011, s-a finanţat proiectul tehnic de consolidare şi reabilitare. După demararea campaniei publice „Salvați istoria națională. Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, iniţiată în februarie 2015, oameni inimoși au pus mână de la mână şi primii pași în salvarea monumentului istoric memorial au fost făcuți, iar lucrările de reabilitare și consolidare a fundației au fost încheiate. Tot în anul 2015 s-au obţinut avizele şi autorizaţiile necesare începerii lucrărilor, branşamentul electric şi organizarea de şantier, demolarea anexei “parazit” de lângă prispa laterală, anexă construită în anii comunismului. În anul 2016 s-au efectuat lucrări de consolidare a pereţilor pe o suprafaţă de 300 mp. Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea acoperişului, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acestuia.

Interventiile de prima urgenţă nu se puteau stopa înainte de finalizare deoarece ar fi insemnat să se distrugă ceea ce s-a realizat până atunci şi din acest motiv firma de constructii a continuat lucrările la consolidarea zidurilor chiar şi în condiţiile în care ştia că fondurile au fost epuizate.

Donațiile au tot intrat în acest timp, însă nu la o frecvență și valoare care să susțină costul  real al investiției. Firma constructoare s-a arătat dispusă să lucreze, însă cuantumul facturii pe luna martie și a costurilor aferente celor două săptămâni de lucru din luna aprilie se ridică la suma de peste 47.000 lei. În aceste condiții, echipa campaniei publice a decis, împreună cu parohul Cristian Borz, sistarea lucrărilor până la achitarea sumei restante.

Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin “să se ocrotească şi să se instruiască tineri”. Consolidarea şi reabilitarea casei ar permite redeschiderea muzeului „Iuliu Maniu“ şi a unui centru cultural destinat tinerilor.

Parohia greco-catolică derulează de 10 ani proiecte culturale cu tinerii. Reabilitând Casa Memorială Iuliu Maniu, tinerii vor putea studia și înțelege evenimentele istorice, vor ști să aprecieze la adevărata valoare sacrificiile celor care au scris cu propriul sânge istoria României.

Iuliu Maniu a fost înrolat și trimis pe front în anul 1915. Trimiterea lui Maniu pe front nu a fost altceva decât o răzbunare a primului-ministru austro-ungar István Tisza. În momentul izbucnirii războiului, Iuliu Maniu nu a acceptat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta, prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria şi a refuzat categoric să semneze declaraţia de fidelitate faţă de Regatul Ungariei.

În calitate de jurist-consult al Mitropoliei de la Blaj și având peste 40 de ani, Iuliu Maniu era scutit de la efectuarea serviciului militar. El figura și în tabelul întocmit de către mitropolitul Victor Mihaly cu funcţionarii ce urmau să fie scutiţi de serviciul militar. Cu toate acestea, la ordinul expres al contelui Tisza, care i-a cerut ministrului Cultelor, Jankovics, să expedieze urgent o telegramă Mitropoliei de Blaj, Iuliu Maniu nu a fost scutit fiind trimis pe front.

Demersurile echipei de proiect

Institutul Național al Patrimoniului a alocat 30,968,895.14 lei pentru reabilitarea monumentelor istorice. Cu foarte mare tristețe am observat că nu s-au alocat fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin. Nici măcar 1 leu nu s-a alocat pentru casa celui care a avut o contribuție majoră la făurirea României Mari. O rușine!

Atât importanța monumentului cât și gradul de deteriorare trebuiau să garanteze prezența imobilul pe lista Institutului Național al Patrimoniului.

Nu comentez selecția monumentelor și nici importanța celor care vor beneficia de finanțare. Însă ar fi bine să aflăm de ce Casa Memorială Iuliu Maniu nu este pe acea listă.

În ultimii 15 ani nu s-a scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu.

– Clădirea este inclusă în lista de priorităţi pentru restaurare din anul 2010 până în prezent la Ministerul Culturii;

– A fost inclusă în lista de priorităţi solicitată de Agenția de Dezvoltare Regională N-V pentru fonduri structurale 2014-2020;

– A fost inclusă în lista solicitată de OUB (Observatorul Urban Bucureşti) al UAR (Uniunea Arhitecţilor din România) şi apare pe site ca şi monument aflat în stare fizică foarte rea;

– S-a solicitat finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului de intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public;

– A fost depus un proiect la Ambasada Statelor Unite – Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Ediția 2012;

– În 2014 s-au solicitat fonduri SEE.

Memoriu depus la Administrația Prezidențială a României

Pe data de 25 aprilie, directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, domnul Ion Andrei Gherasim a depus la Palatul Cotroceni memoriul Pr. Cristian Borz legat de salvarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu ” din Bădăcin.

Într-un articol anterior îmi exprimam îndoiala că domnul Președinte Iohannis va fi interesat de acest subiect în condițiile în care domnia sa nu avea timp să mimeze un minim interes nici pentru pentru infestarea sistemului spitalicesc prin folosirea dezinfectanților diluați. Mai mult, Casa Memorială Iuliu Maniu nu este nici un hotel memorial și nici o pensiune memorială în care domnia sa să se simtă bine în cazul în care se plictisește de vacanțe exotice.

Deși nu mă așteptam să ajungă înainte de Crăciun, pe 12 mai a sosit răspunsul mult așteptat de la Administrația Prezidențială – care de fapt nu este de la Administrația Prezidențială ci de la Institutul Național al Patrimoniului. Administrația Prezidențială nici măcar nu s-a sinchisit să formuleze propriul răspuns, trimițând direct răspunsul unor directori de la Ministerul Culturii – lenea probabil este mare, iar expresia „cum e turcul și pistolul” se potrivește și Administrației Prezidențiale.

În prezent la Institutul Național al Patrimoniului este în curs elaborarea unor norme care să stabilească criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un monument istoric pentru a fi finanțat prin Programul Național de Restaurare cu fonduri de la bugetul de stat alocate Ministerului Culturii. […] Pe baza criteriilor care vor fi anunțate curând, Institutul Național al Patrimoniului va evalua și propunerea de finanțare a proiectului de consolidare […].

Cu alte cuvinte: norme nu avem și criteriile vor fi anunțate curând. Curând adică peste puțin timp. Îndată. Imediat. Numaidecât. Oare mai există creduli care să creadă așa ceva?

Contractul de Comodat

Miercuri, 8 iunie, a fost semnat Contractul de Comodat, de către primarul comunei Pericei Boncidai Csaba şi părintele Cristian Borz. În urma acestei acţiuni, autoritățile publice se vor putea implica în reabilitarea Casei Maniu, apartenența terenului fiind invocată de mai multe ori de-a lungul anilor, când s-a cerut sprijinul financiar.

Consiliului Județean Sălaj a blocat depunerea unei noi cereri de finanțare până în 2017

S-a primit şi răspunsul final al Consiliul Judeţean Sălaj. Astfel, în urma cererii depuse în 07.04.2016, Consiliu Judeţean a solicitat nouă documente suplimentare, printre care şi acordul Episcopiei Greco- Catolice pentru depunerea cererii de finanţare şi fotografii în toate fazele de lucrări, care au fost depuse în 04.05.2016.

În raspusul primit in data de 06.06.2016 (data poștei) se anunţă că dosarul depus este incomplet, motiv pentru care nu poate fi propus pentru alocarea de fonduri.

„Sunt două motive pentru care CJ consideră că dosarul nostru este incomplet. Este vorba despre:

  1. Avizul Direcţiei pentru Cultură desi este favorabil şi vizează un proiect de “Reabilitare a Casei memoriale Iuliu Maniu” este din 2012 şi este realizat de un alt proiectant diferit de cel care a întocmit devizul cu lucrările rămase de executat.
    În primul răspuns primit pe data de 11.04.2016 ni s-a solicitat un „deviz de lucrări pentru lucrările rămase de executat, datat pe anul în curs şi vizat de dirigintele de șantier“, aici nu scrie nicăieri că acest deviz trebuie să fie vizat şi de către arhitectul care a realizat proiectul tehnic şi care a primit în 2012 Avizul Direcţiei de Cultură. Eu am depus un deviz realizat de constructor şi vizat de dirigintele de şantier, aşa cum ni s-a solicitat.
  2. Pe copia de Autorizaţie de Construire nr 23/29.10.2015 nu apare semnătura primarului ci doar a secretarului şi a arhitectului şef.
    – cum aş fi putut eu să intru în posesia Autorizaţiei de Construire, care are număr de înregistrare şi este semnată de secretar şi arhitectul şef fară să am şi semnătura primarului?
    – acestă autorizaţie a fost depusă la Inspectoratul în Construcţii, dacă nu era conformă erau blocate lucrările imediat.
    – dacă prin absurd era nesemnată de primar, cât de greu era să-l suni şi să-l intrebi de ce nu a semnat?
    – atât Primăria, cât şi Inspectoratul în construcții au documente originale şi ar fi putut imediat să verifice.

Răspunsul Consiliului Judeţean Sălaj se încheie prin a ne anunţa că o nouă cerere de alocare de sprijin financiar o să putem depune în anul 2017“, explică preotul Cristian Borz.

După 23 august 1944, Iuliu Maniu a luptat împotriva preluării țării de către comuniști și s-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației

Situația juridică

Iuliu Maniu a lăsat prin ultimul său Testament din 1941 făcut la Braşov, întreaga sa avere Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Oradea.

Curtea Supremă de Justiţie, prin decizia nr 40/12 octombrie 1998 a anulat efectele Sentinţei nr. 1988 din 11 noiembrie 1947 a Tribunalului Militar al regiunii a II-a Militară, Secţia I, prin care Iuliu Maniu a fost condamnat.

În 1994 Consiliu Local Pericei prin Hotărârea nr. 12, trecea în proprietatea privată a statului, o suprafaţă 44 470 mp, terenuri “neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei locale” şi concesiona pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”.

În anul 2004, a fost emis Certificatul de Moştenitor în Bucureşti, prin acesta Episcopia Greco-Catolică din Oradea, devenea proprietara întregii averi lăsată de Iuliu Maniu.

În 2008, Consiliul Judeţean Sălaj, prin Hotărârea nr. 59/19 mai 2008, Casa Memorială fiind în proprietatea Consiliului Judeaţean Sălaj, a dat-o în folosinţă pentru 50 de ani Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Oradea.

Casa nu a fost înscrisă niciodată la CF deoarece se afla în extravilanul localităţii însă avem date care fac referinţă la numărul topografic pe care se află. Terenul este înscris în CF 1696 – Bădăcin, cu nr top. 1278 – “Arabil în postata Ţarinei”, reprezentând vechea proprietate a dr. Iuliu Maniu, obţinută prin partaj, conform încheierii de carte funciară nr 3017 din anul 1930. În foaia de sarcini a CF nr. 1471 – Bădăcin, din care se transcrie nr. top. 1278, este menţionat dreptul de usufruct viager asupra acestui imobil, în favoarea Corneliei Maniu şi dreptul de locuinţă şi folosinţă în favoarea văduvei Elena dr. Popu, născută Maniu. Apoi prin încheierea nr. 743 din 31 august 1971 – CF 1696 – Bădăcin, în baza adresei nr. 6486 din 10.08.1971, emisă de Consiliu Popular Sălaj, acest imobil trece în proprietatea Statului Român, cu titlu de efect al legii, prin sechestru asigurator.

Prin Hotărârea nr. 33 din 30.07.2015, emisă de Consiliul local – Comuna Pericei, terenul trece în domeniul privat al Comunei Pericei. În 11.09.2015 s-a actualizat categoria de folosinţă a parcelelor şi apare clădirea înscrisă în CF dar “fără acte”.

La 07.06.2016 s-a încheiat Contractul de comodat prin care terenul de sub casă (0,55 ha) este dat în folosință gratuită pe 49 de ani, restul terenului (4 ha) rămânând în folosința Centrului pentru copii cu handicap sever Bădăcin.

În urma înscenării de la Tămădău, Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 194. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, era condamnat la închisoare pe viață. S-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, iar cadavrul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Întrebări pentru Primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba

Dacă sunteți cu adevărat preocupat de starea în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu:

  • în 1994 erați primar și ați trecut proprietatea privată în domeniul statului și mai apoi ați concesionat-o pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”. De ce?
  • de ce nu promovați public campania de strângere de fonduri demarată de Preotul Borz?
  • de ce nu ați făcut o donație (ca persoană fizică)?
  • ce vă împiedică să vă implicați personal în această campanie?
  • ce propuneri sau inițiative ați avut pentru a salva imobilul?
  • de ce nu ați căutat donatori?
  • câte formulare 230 pentru donarea celor 2% din impozitul pe profit ați strâns în ultimii doi ani?
  • într-un articol din martie a.c. afirmați că nu fondurile (cei 20.000 RON) sunt problema. Marea problema este ca Dumneavoastră nu sunteți convins de eficiența unei astfel de alocări. Ce ar trebui îmbunătățit pentru ca Dumneavoastră să fiți convins de eficiența lucrării?
  • credeți că odată reabilitată și amenajată, Casa Memorială Iuliu Maniu ar putea aduce valoare (măcar) comunității locale?
  • pe 5 februarie 2012, în cadrul manifestării culturale „Satul Bădăcin şi familia Maniu între istorie, memorie şi prezent”, i-ați conferit lui Iuliu Maniu titlul de „Cetăţean de onoare post-mortem” în baza hotărârii nr. 2 din 31 ianuarie 2012 a Consiliului Local Pericei. Ce ați făcut din 2012 până astăzi pentru a salva Casa Memorială a cetățeanului de onoare al comunei Pericei, Iulliu Maniu?
  • în noiembrie 2015, la câteva săptămâni după confirmarea în funcție a domnului Dacian Cioloș, afirmați într-un interviu publicat pe pagina Agerpres că v-ați întâlnit cu domnul Cioloș în biroul Dumneavoastră de la primărie și că veți continua discuția despre strategia de dezvoltare a comunei Pericei cu o altă ocazie, în aceeași lună. Ați discutat atunci cu domnul Cioloș și despre problemele cu care se confruntă Casa Memorială Iuliu Maniu? Ați discutat (și) cu altă ocazie despre acest subiect? Dacă răspunsul Dumneavoastră este da la oricare dintre cele două întrebări, în ce stadiu se află acum discuțiile?
  • la mijlocul lunii aprilie, militarii artileriști din batalionul 315 „Simion Bărnuțiu“ au donat sânge, iar cu tichetele de masă primite au cumpărat alimente necesare muncitorilor care lucrau la reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin. Ce făceați Dumneavoastră în timp ce militarii din Șimleu Silvaniei își dădeau sângele (la propriu) pentru a salva o bucată importantă din istoria țării?
Scrisoarea primită de la domnul Boncidai Csaba

Aceasta este scrisoarea primită de la primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba:

Domnul Boncidai Csaba este primarul comunei Pericei încă din 1992!

Replica mea la srisoarea primită de la domnul Boncidai Csaba

Vă mulțumesc că ați găsit timp pentru a-mi scrie.

Din păcate nu ați răspuns la niciuna dintre întrebările pe care vi le-am adresat. Punctele Dumneavoastră de vedere mă fac să cred că nici nu vreți să înțelegeți întrebările.

Am de făcut un comentariu referitor la una dintre afirmațiile Dumneavoastră pe care o redau integral: „[…] dacă dumneavoastră vă considerați primul donator, și eu mă pot considera între primii, care au promovat această campanie, cu ocazia zilelor comunei, prin organizarea unui concert de muzică creștină în fața casei memoriale, ocazia cu care s-a demarat și campania de strângere de fonduri”:

  • Eu nu mă consider primul donator, eu sunt primul donator.
  • Dumneavoastră vă considerați unul dintre primii care au promovat campania – dar faptele demonstrează că nu ați promovat campania
  • A promova o campanie nu înseamnă să fiți prezent fizic la niște evenimente. Aceasta este partea pe care Dumneavoastră nu vreți sau nu puteți să o înțelegeți. Casa Memorială Iuliu Maniu se recondiționează cu bani, nu cu prezențe. Proiecte, nu vorbe. Finanțare nu promisiuni.
  • Aveți impresia că faceți o favoare cuiva dacă sunteți prezent fizic la o chermeză. Greșit. Este datoria Dumneavoastră ca primar și ca cetățean român să vă implicați activ în proiectul de recondiționare al Casei Memoriale Iuliu Maniu.
  • Unde sunt cei 20.000 RON promiși?

Acuzați voalat Parohia Greco-Catolică din Bădăcin că se opune retrocedării imobilului. La fel ca Dumneavoastră, cunosc foarte bine situația și nu pot să „înghit” niciodată astfel de manipulări. Spre deosebire de Dumneavoastră. preotul Borz nu a stat în ultimii 15 ani cu mâinile în sân privind cu nonșalanță cum Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin se prăbușește. Astăzi acest imobil mai există doar datorită eforturilor și încăpățânării preotului Borz care timp de 15 ani s-a luptat cu sistemul pentru a salva o bucată importantă din istoria noastră națională. Preotul Borz nu are nevoie de avocat. Domnia sa a reușit să mobilizeze donatorii și are de partea sa faptele – fapte care vorbesc singure. Dumneavoastră ce scuze veți mai găsi ca să vă motivați neputința și rea-credința?

A doua observație: afirmați că sunteți promotorul campaniei și aduceți ca argument acel concert de muzică creștină la cere ați luat parte. Concertul la care Dumneavoastră faceți referire a avut loc în luna septembrie 2015. Campania de strângere de fonduri a fost demarată în februarie 2015!!! Ce v-a împiedicat să vă implicați în cele 7 luni (februarie 2015 – septembrie 2015)?

A treia observație: nici la concertul de muzică creștină care a avut loc în fața Casei Memoriale nu ați contribuit financiar. Despre ce vorbim aici, domnule Boncidai?

Vă readuc aminte că în 1994, prin hotărârea nr. 12, ați trecut proprietatea privată în domeniul statului și mai apoi ați concesionat-o pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”. Părerea mea personală este că ați încercat (și încercați) să vă folosiți de sărmanii copiii cu handicap pentru a putea da vina pe Parohia Greco-Catolică în eventualitatea în care testamentul lui Iuliu Maniu ar fi respectat. Prin această manevră ați continuat campania de umilire a memoriei lui Iuliu Maniu demarată de autoritățile comuniste.

Aveți o uriașă responsabilitate, atât în fața propriei Dumneavoastră conștiințe cât și în fața istoriei. Îmi este greu să înțeleg modalitatea Dumneavoastră de a aborda problema (sau mai bine zis de a nu aborda problema), cu toate că am avut timp destul pentru a analiza situația în care vă aflați – doar vă scriu zi de zi de aproximativ o lună.

Se spune că un învingător își ia angajamente, iar un învins face promisiuni. Preotul Borz și-a asumat un rol deosebit de greu într-o problemă delicată. Angajamentul său și perseverența cu care se zbate zi de zi pentru a găsi surse de finanțare, este remarcabilă. Aveți șansa unică de a vă implica în proiectul de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu. Nimeni nu va vorbi de ce ați făcut în trecut, domnule Boncidai! Astăzi este ziua cea mai importantă. Începeți astăzi să faceți diferența implicându-vă în proiectul demarat de preotul Borz.

În 1992, când ați candidat pentru prima dată pentru fotoliul de primar, v-ați asumat un rol de lider. Erați convins că aveți toate calitățile necesare și puteți aduce un plus. Istoria și moștenirea politică a comunei vă obligă să vă depășiți în fiecare zi condiția: datorită acelei moșteniri, nu sunteți un lider doar în comuna Pericei. Ochii întregii țări vă urmăresc pentru că aveți în mâini destinul unei bucăți din istoria și identitatea noastră națională.

Acolo unde există dorință de implicare, nu mai există limite ori granițe, iar acest lucru ne-a fost confirmat de zecile de oameni simpli care au făcut donații pentru a nu lăsa Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin să se prăbușească. Un imobil de o asemenea valoare nu se restaurează cu promisiuni și discursuri, iar un lider conduce prin puterea exemplului. Aștept să vă puneți în valoare calitățile și să ajutați echipa de proiect să reabiliteze Casa Memorială Iuliu Maniu.

Comunismul a distrus destine, a ucis elite, a rescris istoria după bunul plac și a demolat scara valorilor… Câțiva dintre noi am început deja să reconstruim ceea ce comunismul a distrus, contribuind la restaurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Pe Dumneavoastră ce vă împiedică să vă faceți datoria față de istorie și față de comunitate?

Cum putem sprijini acest proiect?

Iuliu Maniu a fost unul dintre marii oameni politici pe care România i-a avut și este datoria noastră să lăsăm moștenire urmașilor această mică bucată de istorie. Progresele făcute în ultimele luni ne arată că împreună putem realiza ceea ce ne-am propus.

Apelez, aşadar, la bunăvoința voastră şi vă chem să salvăm împreună o bucată importantă de istorie!

Vă mulțumesc!

Conturile unde pot fi făcute donațiile

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj – Cod SWIFT: RZBRROBU
Titularul contului: Parohia Greco-Catolică Badacin
Scopul: Donație pentru Casa Memorială Iuliu Maniu

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *