PNȚCD și excluderea din Partidul Popular European (PPE)

Nota de plată pentru preocupările conjuncturale și autoevaluările nerealiste a venit și din partea Partidului Popular European: Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat a fost exclus ieri din PPE.

Toată munca depusă de Gabriel Țepelea și de alți membri PNȚCD la începutul anilor ’90 s-a irosit. Tot mai puțini își aduc aminte că PNȚCD a avut un reprezentant de marcă la nivel european în persoana lui Gabriel Țepelea: fost membru al Grupului parlamentar și al Comisiei mixte pentru Parlamentul European între 1992 și 1996 și chiar vicepreședinte al Uniunii Europene Creștin Democrate între 1997 și 1999 – timpuri aproape ireale, vremuri când valoarea personală dădea greutate funcției (astăzi lucrurile stau altfel), PNȚCD era un partener de încredere și avea un cuvânt important de spus pe plan internațional.

Ca să apreciem la adevărata ei valoare munca depusă de membrii și simpatizanții PNȚCD în acele timpuri ireale, putem privi lucrurile dint-o altă perspectivă: două decenii au trebuit să se scurgă pentru a deveni anonimi pe plan internațional – enorm dacă ne gândim că e mult mai ușor să distrugi decât să construiești.

Rolul marginal pe care a ajuns să îl joace PNȚCD în politica românească  este principalul motiv pentru care am fost excluși. În condițiile în care ne aflăm la 0.3% și avem 3 primari la nivel național, credeți că avem ceva de oferit? că putem discuta și propune proiecte în cadrul PPE fără să fim ridicoli? Putem discuta despre strategii când cea promovată de noi este de fapt o elucubrație „de mare perspectivă”?

Oricât ne-am ascunde și orice am posta, excluderea din PPE este o lovitură teribil de grea pentru PNȚCD. Ne așteaptă o muncă îndelungată și complexă pentru a repara greșelile făcute până acum.

Însă vina nu aparține numai ciracilor care au pierdut definitiv contactul cu realitatea, care aplaudă frenetic asemenea celebrilor Barra bravas argentinieni orice vodevil pus în scenă în timpul ședințelor.

Vina este a noastră, a tuturor.

Îmi aduc aminte citind un dialog purtat între Contele István Csáky și diplomatul român Raoul Bossy în care primul îi spunea ambasadorului nostru: „ce ne apropie mai mult decât negocierile sunt pericolele comune” – un citat care merită cioplit în piatră în fiecare sediu.

De aproape un deceniu noi nu mai suntem capabili să vedem pericolele comune. Rezultatele sunt cele cunoscute: 0.3% în scădere, scindări, conturi false, puciuri, procese, maziliri.

În loc să elaboram politici comprehensive, preferăm să ne angrenăm în conversații anodine reproșându-ne reciproc păcatele. În tot acest timp partidul a ajuns la matineul politicii.

Nu am reușit sa ne solidarizăm în momentele importante deoarece diversitatea și dialogul intern sunt de ani de zile subiecte tabu. Până când?

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece

O va face? Niciodată!

Conducerea trebuie să își asume responsabilitatea politică și să facă un pas în lateral. Ajunge!

Scurt istoric

Corneliu Coposu, fostul director de cabinet, apoi secretarul politic al lui Iuliu Maniu și totodată unul dintre cei mai apropiați oameni pe care Sfinxul de la Bădăcin i-a avut, îi solicita în 1987 vicepreședintelui Uniunii Europene Creștin Democrate, domnul Jean-Marie Daillet, aderarea PNȚ (aflat la momentul respectiv în ilegalitate) la UECD, cu rugămintea ca aceasta să nu fie făcută publică decât atunci când condițiile în România vor fi favorabile.

Corneliu Coposu rememorează afilierea la Internaționala Creștin Democrată la Congresul PNȚCD din 27 septembrie 1991: „La 2 februarie 1987, activând în clandestinitate, am afiliat partidul la Internaționala Creștin Democrată. Adeziunea noastră întreprinsă sub regimul intern de asuprire și hăituire a opoziției, la cererea noastră a fost publicată numai la 7 februarie 1990 pentru a fi scutiți de represaliile stăpânirii. De la 6 iulie 1991 partidul nostru a fost admis cu statut de observator și la Uniunea Europeană Creștin Democrată“.

În 1996 PNŢCD devenea membru asociat al PPE.

În februarie 1999 a avut loc la Bruxelles cel de-al XIII-lea Congres al PPE unde Uniunea Europeană Creștin Democrată (al cărei membru oficial era PNŢCD încă din 1991) a fost integrată în PPE.

La 1 ianuarie 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, PNȚCD devenea membru cu drepturi depline al Partidului Popular European.

10 Comentarii

 • Nesimtitule Posted 9 iunie 2017 10:12

  Delirezi.Cine va opreste sa candidati in organizatile judetene? vino cu bani de acasa si sustine partidul nu da din gura aiurea. Cu ce ne-a ajutat pe noi taranistii partidul popular? nu au facut nimic pt noi in schimb noi plateam cotizatii din banii nostri. te agiti ca papagalul

  • Cristian Posted 5 iulie 2017 18:15

   Spală-te pe Dinți și trage apa-n gura! Ești total pe lângă. RATAT!

 • Aristotel Posted 9 iunie 2017 10:29

  PPE a facut un mare bine PNTCD. Nu mai aveam ce sa cautam acolo, avem alte valori decat au ei. sa ramana cu comunitatea gay si cu musulmanii lor

 • NFS8 Posted 9 iunie 2017 10:43

  Felicitari pentru articol
  Scrieti frumos si concis
  PAVELESCU DEMISIA

 • Bogdan Avadanei Posted 9 iunie 2017 10:49

  SUBSCRIU LA CELE SPUSE DE DOMNUL MARIUS ANDREI

 • Albert Posted 9 iunie 2017 11:33

  Felicitari! O atitudine demn de laudat

 • taranistul Posted 9 iunie 2017 11:38

  cine esti tu mucosule ca sa vorbesti despre cei care fac eforturi imense sa tina lumina aprinsa? a ajuns un fiu si nepot de securisti sa tina lectii despre cum se conduce un partid.
  ti-ai meritat papara neobrazatule

 • Simona Posted 9 iunie 2017 11:50

  ati punctat bine problemele PNTCD dar cred ca acest partid istoric nu mai are sanse sa revina pe scena politica. Membrii se ocupa cu orice altceva numai nu cu politica. Nu doresc sa jignesc pe nimeni dar parerea personala este ca PNTCD nu mai are oameni calificati si pregatiti ca sa fie o solutie pentru electorat

 • Coposistii Posted 9 iunie 2017 14:02

  Coposistii se dau de ceasul mortii. vreti doar functii

 • Cristian Posted 5 iulie 2017 18:11

  PNȚCD! Bravo !

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *